Časť platieb za životné poistenie je daňovo odpočítateľná

27.01.2011 Celý región

Bratislava 26. januára (TASR) - Poisťovacie spoločnosti, ktoré majú v ponuke aj produkty životného poistenia, zasielajú v týchto dňoch klientom daňové potvrdenia za rok 2010.
Potvrdenie obsahuje údaje o poistencovi a výšku poistného, ktorú môže použiť na zníženie daňového základu. Potvrdenie pre daňovú úľavu za životné poistenie je potrebné odovzdať v mzdovej učtárni najneskôr do 15. februára tohto roka. Daňoví poplatníci, ktorí si daňové priznanie spracovávajú sami, uplatnia potvrdenie na daňovú úľavu vo svojom daňovom priznaní.

Priemerná hodnota, o ktorú si napríklad klienti Allianz - Slovenskej poisťovne môžu znížiť dane, dosahuje 36 eur, čo predstavuje 48 % z maximálneho možného limitu 75,68 eura. Celkovo klienti poisťovne ušetria sumu prevyšujúcu 29 miliónov eur, čo je približne o 3 % viac ako vlani.

Za produkty životného poistenia Allianz - SP vystavila vyše 806.000 potvrdení v celkovej hodnote takmer 153 miliónov eur. Pomer medzi potvrdenou sumou za poistenie spojené s investičným fondom a poistením bez investičného fondu bol za rok 2010 takmer 65 % v prospech kapitálového životného poistenia.

TASR informovala Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne, a.s.
 

Vyberte región